Odpowiednie przechowywanie żywności w lodówce oraz zamrażarce to gwarancja zachowania jej dobrego smaku. Uwagę na to zwraca się zwłaszcza po Świętach, kiedy dużo przygotowanego jedzenia zostaje.
Warto dowiedzieć się, co zrobić, aby jedzenie w lodówce się nie zepsuło.
Jedzenie w lodówce i górna półka
Na górnej półce w lodówce trzyma się: dżemy, mleko, kefiry i jogurty. Tam jest nieco cieplej niż na niższych półkach, dlatego nie zepsują się one tak szybko, bowiem w niskiej temperaturze działanie rozpoczynają bakterie gnilne.
Na środkowej półce
Środkowa półka to dobre miejsce do przechowywania: sera białego, twarożku, wędliny w plasterkach, a także dobrze zakrytego garnka z zupą.
Na dole lodówki
Z powodzeniem można tu umieszczać warzywa i owoce oraz twarde sery, bo temperatura wynosi 10 stopni. W przypadku sałaty trzeba pamiętać, aby opakowanie nie było szczelnie zamknięte.
Półeczki po bokach
To dobre miejsce, aby umieścić olej roślinny w szklanym opakowaniu, a także słoiki z przetworami, sosy, kartony soków. Tutaj znajduje się też wyodrębnione miejsce na trzymanie jajek nawet przez 3 tygodnie (muszą być niemyte). Trzeba pamiętać, aby surowe jedzenie oddzielić od tego, które nadaje się do zjedzenia.
Istotne kwestie
Żywność, która już nadaje się do spożycia, można przechowywać maksymalnie 3 dni. Do zamrażania nadają się te rzeczy, które potem się gotuje albo smaży, dlatego że proces rozmrażania uaktywnia działanie drobnoustrojów.
Pojemniki na żywność
Żeby uchronić pożywienie przed suchym powietrzem, trzeba je umieszczać w papierze pergaminowym, plastikowej albo aluminiowej folii. Co prawda folia izoluje, ale też sprawia, że pleśń pojawia się szybciej. Natomiast w papierze pożywienie może szybciej obsychać. Szynkę w plasterkach najlepiej owinąć w papier śniadaniowy, a następnie w specjalną torebkę. Wszystkie garnki z potrawami wkłada się ze szczelnym przykryciem, aby nie dopuścić do oszraniania ścianki.
Lepiej jest nie mrozić takich wyrobów jak: wędliny, pasztety, produkty garmażeryjne, salceson, sery. Bardzo ważną kwestią jest także to, że niczego nie można zamrażać dwa razy – może to powodować duże problemy zdrowotne, nawet zatrucie. Coś, co już zostało rozmrożone, najlepiej jest przygotować i zjeść od razu. Zamrażanie jest bezpieczne na okres 3-12 miesięcy, a produkty dobrze jest mrozić po uprzednim zapoznaniu się z informacją na ich opakowaniu albo z instrukcją obsługi lodówki. W zamrażalce prawidłowo ułożone produkty to te, które ciasno przylegają do siebie. Dzięki temu urządzenie będzie prawidłowo funkcjonowało. Najlepsza temperatura to -18 stopni.
Autor
Justyna Grzybowska
Redakcja szybkarandka24.pl
Polecamy
Najnowsze
Wskazówki dotyczące stworzenia udanego baru z sokami
Bary z sokami są świetnym dodatkiem do każdej restauracji. Oferują różnorodność i zdrowe alternatywy dla twoich klientów, a to dwie rzeczy... [...]