Wyciskane soki
Soki świeżo wyciśnięte z owoców i warzyw to naturalne i bogate źródło witamin i minerałów. Te cenne składniki odżywcze są nam potrzebne do zachowania zdrowia, urody i dobrego samopoczucia. Najlepszej jakości soki otrzymujemy ze świeżych produktów wyciskanych w wyciskarkach, gdzie zastosowano system wolnoobrotowej pracy silnika. Poprzez wolnoobrotowy system wytwarzania soku, powstają najlepsze warunki do pozyskania komórek roślinnych, w których znajdują się składniki odżywcze. Oprócz witamin i minerałów, uzyskujemy też łatwo przyswajalne antyoksydanty, enzymy, i wiele innych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Wyciskarki są tak skonstruowane, że podczas ich pracy nie wytwarza się wysoka temperatura wewnątrz urządzenia, a tym samym nie powstają warunki sprzyjające utlenianiu się witamin i minerałów, co dzieje się np. w czasie pracy sokowirówki. W sokach z wyciskarki nie ma również nadmiaru błonnika, więc organizm ma idealne warunki na przyswojenie sobie wszystkich wartościowych elementów zawartych w soku.
Soki owocowe
Najlepsze efekty zdrowotne uzyskuje się jeśli soki są regularnie spożywane każdego dnia. Dzięki temu dajemy sobie możliwość szybkiego powrotu do równowagi biologicznej, lepszej regeneracji komórek po przebytych chorobach, na odkwaszenie organizmu oraz oczyszczenia ze złogów toksyn. Na rynku znajdziemy bogatą ofertę przeróżnych modeli wyciskarek, pionowych lub poziomych, o nowoczesnym designie i wielu dodatkowych funkcjach przydatnych w kuchni.
Praca wyciskarki
Wyciskarki przygotowują nie tylko soki, ale też musy, sorbety, lody, mleko sojowe i kokosowe, masło orzechowe, smoothie, sosy, makarony, tofu, więc są bardzo przydatne w kuchni. Wyciskarki są jedno lub dwuślimakowe, charakteryzują się niewielkim hałasem jaki jest wytwarzany w czasie pracy urządzenia. Materiały użyte do produkcji wyciskarek są bezpieczne dla zdrowia człowieka oraz dla środowiska naturalnego. Odnowa biologiczna i zapobieganie procesom starzenia, to powody dla których powinniśmy pić dużo naturalnych soków.
Jak mawiał Hipokrates „jesteś tym, co jesz”, a w obecnej dekadzie słowa te nabierają nowego znaczenia. Organizm ludzki jest bardzo skomplikowany i do prawidłowej pracy potrzebuje odpowiednich składników, które uzyskamy tylko z pokarmów jakie jemy, więc trzeba zadbać o właściwą dietę. Najlepiej postawić na świeże soki, które stanowią znakomitą przekąskę, nawadniają organizm i zapewniają nam funkcjonowanie w świetnym zdrowiu.
Autor
Justyna Grzybowska
Redakcja szybkarandka24.pl
Zobacz również
Polecamy
Najnowsze
Wskazówki dotyczące stworzenia udanego baru z sokami
Bary z sokami są świetnym dodatkiem do każdej restauracji. Oferują różnorodność i zdrowe alternatywy dla twoich klientów, a to dwie rzeczy... [...]