Soki z wyciskarki
Moment, w którym człowiek ujarzmił ogień i nauczył się wykorzystywać go do ogrzewania i obróbki żywności był przełomowy dla naszej cywilizacji. Od tego momentu wszystko się zaczęło, ponieważ przetworzona żywność dawała więcej energii. W dzisiejszych czasach jednak mamy problem, ponieważ energii jest dużo, ale silna obróbka powoduje, że zaczyna w niej brakować ważnych składników odżywczych, które są przez ciepło niszczone. Ciepło obecne w czasie gotowania czy smażenia powoduje, że niektóre substancje chemiczne się rozpadają.
Często jest to proces pożądany, ale niestety wiele enzymów i witamin, które są nam potrzebne, także nie jest w stanie przetrwać gotowania. Co gorsza, gotowanie żywności nie tylko może prowadzić do niszczenia ważnych składników odżywczych, których nie da się inaczej dostać, ale może prowadzić też do tworzenia się nowych, bezpośrednio dla nasz szkodliwych substancji. Wiedza o tym cały czas nie jest specjalnie popularna, ale są ludzie, którzy doskonale w problemie się orientują.
Soki na diecie
Na szczęście też konieczność poszukiwania wartościowych składników w diecie wcale nie oznacza przymusu porzucenia większości lubianych przez nas potraw. Zamiast tego trzeba po prostu naszą dietę uzupełnić przez „żywe” jedzenie, którego elementy nie zostały zniszczone przez procesy obróbki termicznej żywności. Zrobimy to poprzez wyciskanie świeżych soków owocowych. Nasze zwyczaje nie będą musiały być postawione na głowie. Świeże soki owocowe określa się mianem „żyjącego” jedzenia, ponieważ wytwarzane są w sposób zabezpieczający je przed utratą jakichkolwiek składników, które normalnie znajdują się w owocach.
Nie ma tutaj obróbki termicznej i wszystko to, co znajdowało się w owocu, jest teraz w soku owocowym i do tego znajduje się tam w formie wybitnie łatwej do przyswojenia. Obróbka termiczna po prostu zabija, co nie jest dla nikogo żadnym zaskoczeniem. Ogień i ciepło są zabójcze właśnie dlatego, że niszczą znajdujące się w organizmach delikatne substancje rozpadające się pod wpływem temperatury. Czasami można je uzyskać z innych źródeł, ale czasami są nie do zastąpienia i jeśli tego typu związki chemiczne nie zostaną przez nas skonsumowane, nasz organizm będzie czuł ich brak i wyraźnie gorzej przez to pracował.
Autor
Magdalena Cichocka
Redakcja szybkarandka24.pl
Zobacz również
Polecamy
Najnowsze
Wskazówki dotyczące stworzenia udanego baru z sokami
Bary z sokami są świetnym dodatkiem do każdej restauracji. Oferują różnorodność i zdrowe alternatywy dla twoich klientów, a to dwie rzeczy... [...]